18 Eylül 2019 Çarşamba

Doğalgaz Faturası Neden Yüksek Gelir?


Kış aylarının yaklaşması ile birlikte insanların tek düşüncesi kar kış kıyametten ziyade doğalgaz faturaları olmaktadır. Üst üste gelen zamlarla birlikte doğalgaz faturalarının yüksek gelmesi, insanların ısınamadığı halde gelen yüksek faturaları ödemek zorunda kalması… gibi birçok durum insanları zorlamakta yani zor durumda bırakmaktadır. Hal böyle olunca da insanlar acaba kombimde mi bir sorun var? Yoksa ben mi yanlış kullanıyorum gibi soruların yanıtını bulmaya çalışmaktadır. Kış öncesi birkaç bilgi sunarak bu sorunu yaşamanızı engelleyelim…

Doğalgaz Faturası Neden Yüksek Gelir?


  • ·       Binada izolasyon yoksa;

İzolasyon yaz-kış ısı kayıplarının önüne geçmektedir. Binaya yapılan iyi bir izolasyon uygulaması kış dönemlerinde doğalgaz faturalarının düşük gelmesini sağlarken yaz dönemlerinde de klimaların daha az kullanılmasını sağlayarak elektrikten tasarruf edilmesini sağlar. Bu yüzden izolasyon her dönem ısı kayıplarının önüne geçerek tasarruf oranını neredeyse %50 oranında düşürür diyebiliriz.
  • ·       Duvarlar ısı geçirecek özellikte olan malzemeden oluşuyorsa;

Duvarların ısı geçirme özelliği düşük olan malzemeden oluşması ısıyı az geçirmesine sebeptir. Bu durum direk az ısıya neden olur. Az ısı sağlamakta olan bir dairede kombi sıfır bile olsa beklenen randıman alınamaz. Duvarların iyi malzemeden oluşması gerekir ki ısıyı geçirmesin, ortam sıcaklığı düşmesin ve ısı kaybı olmasın. Bu durumda iyileştirme için bina içine izolasyon yapılabilir.
  • ·       Kombi kapatılmadan sürekli yüksek derecede kullanılıyorsa;

Günümüzde çoğu insan çalışıyor ya da okuyor. Evde gün içerisinde çoğu zaman birini bulmak çok zor… E hal böyle olunca kombinin yüksek derecede çalıştırılmasının da bir mantığı olmuyor. Gün içerisinde evde olmayacaksanız kombiyi kapatmayın ancak derecesini mutlaka kısın. Hatta evde birileri olsa bile kombiyi yüksek derecede kullanmaktan kaçının. Yüksek derecede kullanımda daire kısa sürede ısınır, sonra ayarı kısmak yerine camı pencereyi açarsınız. Yani her şekilde yakıt tüketimi artar. Kombi kış aylarında kısık bir derecede kullanılırsa hem ısı kaybı olmaz hem de faturalar daha düşük gelir.
  • ·       Kombi ihtiyaç halinde açılıyor ihtiyaç dışında kapatılıyorsa;

Kombiyi şofben gibi bir cihaz olarak düşünmeyin. Mevsim özellikle de kış ise bu durumda kombiyi sürekli açık tutmak gerekir. Evde uzun süre olmayacaksanız kombiyi mecburen kapatabilirsiniz. Ancak işe giderken, okula giderken, markete giderken ya da alışverişe giderken kısacası evden kısa süreliğine ayrılacaksanız kombiyi tamamen kapatmayın. Isı ayarını kısın, gerekirse en düşük ayara getirin ve kombi bu şekilde hep açık kalsın. Bu şekilde faturanız daha düşük gelecektir.
  • ·       Oda termostatı ya da termostatik vana kullanılmıyorsa;

Oda termostatı kış dönemlerinde oda sıcaklığı düştüğünde kombiyi çalıştıran, oda sıcaklığı düşene kadar kombiyi çalıştırmayan bir cihazdır. Uygun görülen bir odaya montajı yapılır ve ısı ayarlaması direk oda termostatı üzerinden yapılır. Kombi ise sabit yüksek bir sıcaklığa ayarlanır bırakılır. Termostatik vana da dairede yer alan peteklere takılır ve petek ısısının ayarlanmasını sağlar. Bu sayede odaya göre sıcaklığı kombiden bağımsızmış gibi ayrı ayrı ayarlamanızı sağlar. Bu iki cihaz aynı anda kullanılamaz. Birini tercih etmeniz yararınıza olacaktır.
  • ·       Kombiye uzun zamandır bakım yapılmıyorsa;

Bakım gerçekten gereksiz bir uygulama değildir. Kombilerin bakımsız kalması parçaların tozlanması gibi birçok durum alınacak verimi yüksek oranda etkiler. Hal böyle olunca da doğalgaz faturaları yüksek gelir, alınan randıman her zaman için düşük olur. Bu gibi durumlar sebebiyle diyebiliriz ki tasarruf, konfor ve sağlıklı verimler için, uzun süre kullanım için kombinize yılda bir kez mutlaka bakım yaptırın ve bu işlemde mutlaka uzman yardımı alın.
  • ·       Peteklerin temizliği hiç yapılmadı ya da uzun zamandır yapılmıyorsa;

Kombi bakımı kadar önemli olan bir diğer uygulama petek bakımıdır. Petek bakımı tesisat yıkama işlemi olarak geçer. Kombiye yılda 1 kez bakım gerekiyorsa tesisata 3 yılda 1 kez bakım işlemi gerekir. Bu uygulamanın özel makine ve kimyasal ilaçlarla yapılması önerilmektedir. Çünkü ancak bu şekilde ciddi verimler elde edilebilir. Peteklerinizin ayarlanan sıcaklıktan az ısıttığını düşünüyorsanız bu işlemi mutlaka uzmanına yaptırın. Hem ısı hem de fatura farkını görebileceksiniz.
Tabi bu durumlara ek olarak kombide, tesisatta sorunlar da olabilmektedir. Yani yukarıda bahsedilen kurallara uyduğunuzu düşünüyorsanız buna rağmen doğalgaz faturanız yüksek geliyorsa önce bi kombi servisi çağırarak cihazı kontrol ettirin, kombide sorun görülmezse, tesisatınızı kontrol ettirirsiniz.


13 Mayıs 2019 Pazartesi

Kaloriferler Kendiliğinden Isınıyor


Kombi bazen farklı ve sebebi merak eden arızalar verebilir. Mesela kombi yaz konumuna alınmasına rağmen, yaz konumunda olmasına rağmen kaloriferlerin kendiliğinden ısınıyor olması gibi… Bu sorunun sebebi nedir inceleyelim.

Kaloriferler Kendiliğinden Isınıyor

Bu durumda aslında kullanıcı ilk olarak kombiyi yaz konumuna alıp almadığını kontrol etmelidir. Kombi hala kış konumunda ise yani ekranda kalorifer sembolü varsa kaloriferlerin ısınması da normaldir. Bu durumda komiyi yaz konumuna almak gerekir. İşlemin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız araştırma yapıp öğrenebilir ya da bunun için bi servisle görüşerek telefondan destek alınabilir.

Kombiyi yaz konumuna almanıza rağmen yine de kaloriferler kendiliğinden ısınıyorsa tüm kaloriferleri kontrol edin. Kombiye en yakın birkaç kaloriferde ısı oluyorsa bu durum sıcak su kullanımında olur ve normaldir. Yani bir arıza belirtisi değildir.
·Kombiyi yaz konumuna almanıza rağmen eğer tüm kaloriferlerde ısı oluyorsa bu bir sorundur. Bu sorun genelde kalorifer sensörü veya anakart gibi parçalara bağlıdır.
Ancak yine de sorunun yerinde görülmesi ve yerinde bir tespit yapılması gerekir. Bu yüzden de uzman yardımı almanızı öneririz. Can ve mal güvenliğiniz açısından cihaza müdahalede bulunmamanızı öneririz.

15 Mart 2019 Cuma

Baymak Kombi Sürekli Su Eksiltiyor


Baymak kombinin su eksiltmesi demek; kombi tesisat basıncının çok sık 1 bar altına düşmesi demektir. Kullanıcı bu durumda kombisine sürekli su basmak zorunda kalır. Bu durum basit gibi görünse de ciddiye alınacak bir arıza durumudur. Aksi halde sorun büyüyerek farklı boyutlar alabilir.

Baymak Kombi Neden Sürekli Su Eksiltir?

Bu durumun birçok sebebi vardır. Net teşhis için soruna yerinde bakmak gerekir. Ancak yine de kullanıcı olarak arızanın kombiden mi yoksa tesisattan mı kaynaklı olduğunu birkaç yöntem ile tespit edebilirsiniz.

Kullanıcı Ne Yapabilir?

  • ·         Peteklerde, tesisatta ya da kombide su kaçağı olup olmadığını kontrol edebilir.

Petek ve tesisatta ufak damlalar halinde de olsa bir su kaçağı, su akıtma durumu varsa eğer kombi bu yüzden sürekli su eksiltir. Bu duruma çözüm bulunmazsa eğer kombiye sürekli su basmak zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda çözüm için uzman bir tesisatçıdan yardım almalısınız.
Kombide bir su kaçağı yani su akıntısı varsa eğer su kaçağı giderilmeden kombideki düşük basınç sorunu da giderilemez. Bu sorunu gidermek yani çözümlemek adına da mutlaka bir Baymak Servisi çağırmalısınız.

Hiçbir yerde gözle görülür bir su kaçağına denk gelmediyseniz, kontrol ettiniz ancak bir yerde su damlası şeklinde bile olsa bir su kaçağı yoksa eğer; bu durumda kontrol etmeniz gereken bir şey daha var! O da kombi basıncının ne kadarda bir düştüğü ve ne kadar düştüğüdür!

Önemli Bilgi: Kombi basıncı su basıldığı andan itibaren kısa sürede basıncı “0” değerine kadar düşürüyorsa, bu durum bazen 1 saatte ya da daha kısa sürede oluyorsa tesisatınızda kaçak var diyebiliriz. Tesisat kaçakları her zaman gözle görülmez, sıva altı kaçakları da vardır. Gözle görülür bir su kaçağı durumu yoksa eğer sıva altında kaçak olma olasılığı yüksek. Bu durum için uzman bir tesisatçıdan yardım almanız şarttır. Kombi basıncı günde birkaç kez düşüyorsa bu kombide mevcut olan bir arızayı belirtir.

Kombi Basıncının Çok Sık Düşmesine Sebep Olan Etmenler

  • ·         Kombinin bakımsız kalması, uzun zamandır bakımının yapılmaması, (Kombi Bakım İşlemi ihmal edilmeden yapılmalıdır)
  • ·         Genleşme tankında havanın bitmesi ya da azalması,
  • ·         Genleşme tankı membranının delinmesi ve hava tutmaması,
  • ·         Genleşme tankının delik olması,
  • ·         Ana eşanjörün kireçlenmesi gibi durumlardır.

Öncelik her zaman için genleşme tankıdır. Genel olarak bu gibi durumlarda karşımıza çıkan sorun da genleşme tankının havasının bitmesi ya da azalması durumudur. Bu durum ise kombi bakımının düzenli şekilde yapılmamasından kaynaklıdır. Tabi her basıncın düşmesi durumunu genleşme tankı ile bağdaştırmak olmaz. Bu yüzden net tespit ve çözüm için mutlaka servis yardımı almalısınız.

Sunduğumuz bilgileri göz önünde bulundurarak cihaza müdahale etmemenizi öneririz. Sunulan her bilgi tüketicinin bilinçlenmesi ve arıza durumu hakkında bilgi sahibi olması açısından sunulmuştur.